4 Ekim 2011 Salı

Theo Jansen Mekanizması


Hollandalı bilim adamı Theo Jansen tarafından geliştirilen mekanizma , özellikle bir hayvanı andıran yürüyüş şekli ile dikkat çekmektedir.. Çağımzın Davincisi olarak adlandırılan Theo jansen , BMW tarafından mekanizmasnının reklamlarda kullanılmasının ardından  , herkes tarafından tanınmaya başlamış ve özellikle öğrenciler tarafından  bir çok alanda kullanılmaya çalışılmış ve başarılıda olumıştur.
İlk Önce Theo  Jansen Mekanizması nedir bunu bir videoda görelim isterseniz:
Theo Jansen sanatın ve mühendisliği ayıran tek şeyin akıl olduğunu savunuyor, ve ortaya çıkardıkları ile bu tabuları yıkmayı başarıyor. Bu şekilde konuşan biri esasında university of delft’de fizik okumuş (1968-1975), akademik çalışmalarını sanatçı olmak için yarıda kesmiş ve 1975 yılını takip eden 7 sene boyunca ressamlık yapmış bir adamdır. daha sonra, 1980 sonrası, bahsettiğimiz dünya çapında onu ünlü eden özelliğine kavuşmuş oluyor ve mühendisliği ve sanatı birleştirerek acaip işlere imza atıyor.
Bu mekanizma ün kazanması ile birlikte birçok kişi bu mekanizmayı kendi çabası ile yapmaya çalışıyor veya bir yerde kullanıyor. Şimdi bunula ilgili çeşitli videolar izleyelim:

Yıldız teknik Üniversitesinde de Makina Teknolojileri Kulübü çatısı altında benzer çalışmalar yapılmaktadır. Şu anki dünya çapındaki çalışmalara ek olarak theo jansen mekanizmasına merdiven çıkma ve dönme kalibiyetlerini gelişriilmesi konularında ÜR-GE çalışmaları devam etmektedir.
Sizde Aşağıdaki theo jansen mekanizma flashı ile ölçülerde değişiklik yapabilir ve sonuçları görebilirsiniz.
Kullanmak için Resme tıklaynız

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder